Emoties, zoals boosheid en verdriet, hebben soms de overhand en het directe contact tussen jullie verloopt moeizaam en gaat gepaard met conflict.
Als jullie kinderen hebben, is contact als ouders bijna niet te vermijden. Elke keer dat jullie elkaar over de kinderen (moeten) spreken, komt de emotie over jullie beëindigde relatie weer naar boven en verweeft zich in het contact over de kinderen. Met andere woorden: jullie conflict heeft niet alleen impact op jullie zelf maar ook op het welzijn van de kinderen.
Het risico van regelmatig contact dat uitmondt in ruzie en conflict, is dat de kinderen te vaak getuige zijn van de conflicten tussen jullie. Dit is voor hen een lastige situatie waarin ze zich verscheurd voelen tussen jullie beiden en daardoor in een loyaliteitsconflict raken.
Er zijn maar weinig ouders die niet het beste willen voor hun kind maar soms is het bijna onmogelijk om dat voor ogen te houden en er naar te handelen…
De gekwetstheid, het verdriet en de boosheid zijn nog te veel aan de oppervlakte en het afscheid van de partnerrelatie is nog niet verwerkt.
Parallel ouderschap kan hier een oplossing bieden en zelfs een opstap zijn naar een voor de kinderen harmonieus (co-)ouderschap.
Een periode van parallel ouderschap kan er voor zorgen dat er meer rust ontstaat. Voor zowel jullie zelf als voor de kinderen. Een periode van afstand (en verwerking) vergroot de kans dat jullie, al dan niet met kleine stapjes, weer kunnen communiceren over de kinderen zonder in conflict te komen.
Op deze manier kan een tijdelijk parallel ouderschap bijdragen aan een toekomstig gedeeld ouderschap waarbij jullie als ouders in een gezamenlijkheid voor de kinderen zorgen. Waarbij de negatieve emoties over jullie ex-partnerschap geen of veel minder invloed hebben op jullie ouderschap.
Wat is parellel ouderschap?
Bij parallel ouderschap hebben de ouders zo min mogelijk direct contact en hebben zij ieder afzonderlijk ouderlijke verantwoordelijkheid. Er wordt niet gestreefd naar het gezamenlijk coördineren van de opvoeding maar naar het zorgen voor een stabiele omgeving van het kind of de kinderen in beide huizen.
Contact is er alleen als het noodzakelijk is; bijvoorbeeld over medische afspraken, schoolgerelateerde zaken of andere belangrijke besluiten over de kinderen.
Wat zijn de voordelen van (tijdelijk) parallel ouderschap?
Wat zijn de nadelen van (tijdelijk) parallel ouderschap?
Wanneer is parallel ouderschap een oplossing?
In sommige situaties kan een (tijdelijk) parallel ouderschap een goede oplossing zijn.
Als er sprake is van een geschiedenis van psychische problemen, fysiek geweld of een toxische relatie of omdat één van de ouders weigert mee te werken aan een gezamenlijk ouderschap of zich stelselmatig niet aan de afspraken houdt, is een parallel ouderschap vaak de enige oplossing.
Een tijdelijk parallel ouderschap kan een eerste periode na de scheiding helpen om afstand te nemen van de ex-partner en de relatie. Als emoties de overhand hebben en het niet lukt om dit bij de kinderen of de opvoeding vandaan te houden, is een tijdelijk parallel ouderschap het overwegen waard.
Om een parallel ouderschap goed in te richten, is het heel belangrijk om een duidelijk ouderschapsplan op te stellen. Dit vergt de nodige inzet, geduld en energie van jullie. Mediation kan daarbij helpen.
Door alle afspraken met de hulp van een neutrale conflictbemiddelaar op te stellen, is de kans groot dat jullie samen tot een eenduidig en goed overwogen ouderschapsplan komen. Een plan dat zoveel mogelijk misverstand in de toekomst voorkomt en nu al houvast biedt voor de onverwachte situaties die je met kinderen nu eenmaal tegen zult komen.
Wij zijn jullie graag van dienst. Meer weten? Maak een terugbelafspraak en wij nemen contact met je op.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer